Nivoi

A1

-Nivo 1: Apsolutni početnik / ili Vaše znanje jezika je dovoljno za razumevanje i komuniciranje jednostavnih svakodnevnih informacija. (Možete da se predstavite, odgovarate na jednostavna da/ne pitanja, pitate koliko je sati.)

-Nivo 2: Možete da koristite jezik u čestim i jednostavnim društvenim i poslovnim situacijama – popunjavanje formulara, opisivanje prostora, davanje uputstava za pravac kretanja; Počinjete da koristite i najučestalije glagole u prošlom vremenu.

A2

-Nivo 1: Možete da razumete opšte razgovore o poznatim stvarima – garderoba, preferencije, pričate o rutinama, jednostavno opišete iskustva.

-Nivo 2: Možete da razumete i pružite informacije o poznatim stvarima – date opis osoba, proslava, događaja, snađete se na aerodromu i u banci, date pretpostavke.

B1

-Nivo 1: Možete da razgovarate o putovanjima, interesovanjima, prihvatate i odbijate pozive na događaje, pravite poređenja, pričate o prošlosti.

-Nivo 2: Snalazite se i u poslovnim i u privatnim situacijama – na intervjuu za posao, opisujete kako nešto radi, držite kraće prezentacije.

B1+

-Nivo 1: Sa lakoćom postavljate pitanja, rešavate kompleksnije probleme, detaljnije opisujete Vaše obaveze i iskustva.

-Nivo 2: Lako možete da učestvujete u društvenim i profesionalnim situacijama. Možete da potkrepite argumente, pričate nesmetano preko telefona, opisujete zdravstveno stanje, i pregovarate

B2

-Nivo 1: Aktivno učestvujete u razgovorima o poznatim i novim temama – od svakodnevnih do apstraktnijih tema (uticaji, zabava, globalni problemi, date rešenja za komplikovanije probleme).

-Nivo 2: Razumete i možete da koristite praktično sve jezičke strukture - jasno i razumljivo se izražavate. Možete da upoređujete perspektive, stavove, pričate o ekonomiji, opisujete tradicije.

C1

-Nivo 1: Možete da držite dugačke prezentacije, koristite retorička sredstva, diskutujete o različitim predlozima, učestvujete na seminarima. S lakoćom koristite idiomatske izraze.

-Nivo 2: Učestvujete u debatama, razumete nijanse u značenjima, razumete jezik i kulturu izvornih govornika na visoko analitičkom nivou, zbog čega ne dolazi do nerazumevanja i u kompleksnim situacijama.