Blog

SAVETI ZA UČENJE ENGLESKOG JEZIKA

23.09.2016.

U toku ličnog učenja jezika (odrasla sam u bilingvalnogj porodici, a upisali su me na časove jezika još u vrtiću), kao i u šestogodišnjem iskustvu držanja časova engleskoj deci, tinejdžerima i odraslima, naučila sam mnogo toga o tome kako učiti jezik. I premda ne postoji univerzalna formula, a ima mnogo strategija i načina, izabrala sam neke koje su korisne u svim stadijumima procesa učenja.

UPITAJTE SE ZBOG ČEGA OVO RADITE

Ako mene pitate, učenje jezika nije akademski zadatak (iako je opravdano, i često neophodno za svakodnevne situacije poput dobijanja vize, uložiti trud da bismo položili test), već praktičan. Želim da mogu da komuniciram. Kada ste svesni ovoga, to oblikuje način na koji ćete pristupiti učenju engleskog. Prva stvar je, dakle, da su materijali koji se koriste bitni za VAS! Zbog toga preporučujem da učite jedan-na-jedan ili u maloj grupi (po mogućstvu sa izvornim govornikom). Na ovaj način ćete koristiti jezik aktivnije, povećati količinu vežbanja u poređenju s velikom grupom, a sadržaj će biti bitan za Vaš život, što će Vam olakšati da ga zapamtite.

BUDITE DOSLEDNI

Veliki broj studija je pokazao da je za postizanje nivoa tečnog izražavanja bitnija doslednost u vidu svakodnevnog rada, nego broj sati u danu. Tempo današnjeg života (kao i ekonomska situacija) otežavaju svakodnevno prisustvovanje časovima, ali je mnogo korisnije imati časove dva ili tri puta nedeljno u trajanju od 40 minuta do sat, nego samo jednom nedeljno po sat i po ili dva. Kada podelite sesije, skoncentrisaniji ste i fokusiraniji, te pamtite mnogo više. Tadođe, samostalan rad je od suštinskog značaja. Preporučeni odnos je 2:1 (dva sata samostalnog rada na svaki čas); ali ukoliko BILO ŠTA radite sami, benefiti će biti mnogo veći nego da ništa ne radite. Verovatno mislite – “ma nemoj”!

UČITE NOVE REČI U POKRETU I SVUDA

Sjajan način da zapamtite nove reči je da sa sobom nosite rečnik (koji Vam staje u džep..ili, hej, skinite aplikaciju). Možete da pronađete reči koje ne znate u trenutku kada na njih naiđete, ali je veoma bitno da ih povežete sa mestom/predmetom/situacijom jer će ih to konkretizovati u Vašem umu. Moj omiljeni način su definitivno kartice za učenje (fleškards). Veoma je lako proveriti da li ste zapamtili pojam, dovoljno je da samo okrenete papir na drugu stranu. Treba da im se vraćate u intervalima da biste videli koliko dugo ih pamtite. Koristite razne načine – crtajte pojmove, objasnite i koristite ih u rečenici, ili ako BAŠ morate – prevedite ih.

UČITE S DRUGIMA

Gledajte filmove, slušajte muziku, čitajte sve. Ne mogu da dovoljno naglasim koliko je značajno da radite ono što Vam se DOPADA. A kada to radite s drugim ljudima koji razmišljaju kao i Vi vise ćete uživati i lakše pamtiti naučeno. Takođe ćete imati benefit povratne informacije, pohvale i ispravke (posebno ukoliko je ta druga osoba Vaš predavač). Tako da – ne žurite (svi mi učimo različitom brzinom); grešite – jedini način da uspete je da pokušate, i ponekad bolje pamtimo stvari naučene na greškama; i podelite s nama Vaše omiljene savete za učenje engleskog!